Aktuality, Fotografická technika

Jaký bude Canon R5

 

Už dlouho se nečekalo na nějaký fotoaparát jako na bezzrcadlovku Canon EOS R5. Na webu poletují někdy až šílené zvěsti, nejmenovaná firma nabízí v předobjednávce toto tělo za pěkných 199999 plus doprava zdarma, aby ne, sakra za ty prachy. Nejčastěji používaný snímek přístroje vidíte v záhlaví. Z toho všeho, co jsem o tom četl, pokládám za nejdůležitější to, co prosáklo od vedení firmy – má v řadě bezzrcadlovek hrát tu roli, jakou pětka hrála mezi zrcadlovkami EOS D.

Třináctimegový EOS 5D přišel v roce 2005 jako zjevení. Byla to plnoformátová zrcadlovka z nejvyšším ISO 3200 a sériovým focením 3 okna za vteřinu. Poprvé jsem o ní psal v srpnu zde a jásal jsem nad prvním full frame pod sto tisíc korun. Následoval 5D Mk II schopný fotit na 5000 ISO a PD Mk III, ten byl naprosto boží. Ještě ho mám schovanej, řečeno s Čochtanem vodníkem. Byl vždy charakterizován jako poloprofesionální. Nicméně ve statistikách používaných fotoaparátů na World Press Photo vždycky kraloval. Je třeba brát v úvahu, že přístroje jako je Canon řady DX a Nikon D6 jsou profi reportážní přístroje s vestavěným gripem a akcentovanou rychlostí ve všech ohledech. Ty neznají kompromis. Řada 5D je vrcholně kvalitní, ale nemá vestavěný grip a s tou rychlostí nemusí bláznit. Zato nabízí dokonalou ergonomii a optimální obrazový výsledek.

 

Jaký tedy bude ekvivalent v řadě R? Ten příklon k bezzrcadlovkám je zjevný. Z velkých výrobců zrcadlovky vyrábějí už jen Canon a Nikon plus Pentax (dodávám z úcty a ze zdvořilosti). Určitě je to hned tak brzy neomrzí. Ale nadšení, to je zjevně na straně bezzrcadlovek, u Canonu na řadě R a u Nikonu na řadě Z. Takže, jaký bude ten nový krasavec?

Podle Canon Rumors by měl být vybaven 45 Mps FF CMOS stabilizovaným snímačem, ten by měl ustát 5 EV a v kombinaci se stabilizovaným synchro objektivem 7-8 EV. Série by měla být 12 fps mechanicky, 20 fps elektronicky, baterka asi LP-E6, nicméně každopádně by měla být kompatibilní rozměrově s baterkou 5D Mk IV., dva sloty na kartu. Video až 8 K/30 fps, při 4K až 120 fps. Bitva o vyšší rozlišení zjevně vchází do vyšší třídy, bylo 24 Mpx, jsme na 45 Mpx a směřujeme jasně ke 100 Mpx. Proč ne, když to karty a počítače zvládnou? Dvojnásobné rozlišení je na kresbě obrazu znát.

Oznámení se čekalo 20. dubna, vzhledem k situaci je to nejisté, ale překvapení se nevylučují. Kupodivu ani ne příjemná překvapení.