Aktuality, Tvorba

Jak dopadla soutěž – U nás doma

 

Vyhlásil jsem to téma, aniž jsem tušil, jak bude aktuální. Sešlo se hodně fotek zachycujících život doma a to je dobře, aspoň mně se to líbí: to pořád se v recenzích píše o bleskových autofokusech a sériovém focení a pak všichni fotí kořenáče a šlápoty v blátě. Konečné pořadí – i to průběžné – v poslední chvíli mohou měnit všichni porotci, teoreticky jich je sedmdesát (zdaleka ne každý své právo využije). Někteří nemají soudnost a tak se stalo, že na bedně, tedy v první pětici, tihle agilní porotci způsobili, že Jiří Bína a Zuzana Vitvarová jsou zastoupeni dvakrát. Nic proti nim, naopak, jsou to vynikající autoři a kdo soutěž sleduje pravidelně dobře ví, že Zuzana Vitvarová ji mockrát vyhrála. Ale je škoda nepustit na bednu i další autory, kteří by si to taky zasloužili. Ale to je jen povzdech o soudnosti…

Takže vyhrál zcela zaslouženě Jiří Bína snímkem Domácí muzicírování. Autor je známý cyklo – cestovatel a vynikající fotograf, jeho skvělá stránka je zde. Když se na ni podíváte uvidíte, že i svoje snímky z cest pojímá hodně reportážně. Vítězná fotka je dynamická i poetická, málo kdy se to sejde!

Opravdu dynamická je i fotka Jany Havlíčkové, umístila se na druhém místě. Je jako by to byl záběr z nějakého filmu o vytržené velrybí stoličce.

Totéž ovšem platí i o snímku na třetím pořadí. Vyfotil ho zase Jiří Bína. Moc se mi líbí ty dvě děti v pozadí, to je kompozice která vše posouvá zase někam výš. Naznačuje otázky. Proč se chlapeček schovává? Co ten meditující hošík, je to příští fakír?

Čistá, čitelná, poetická je fotografie od Zuzany Vitvarové. Dlouho soupeřila s Bínou o první místo, pak tam někdo hodil vidle a dal jí nula bodů. Vím kdo to je, a musím zde veřejně přiznat, že mi pije krev. O porotci který dá téhle fotce nula bodů si nemyslím opravdu nic dobrého.

Kočičí je i další oceněná fotka Zuzany Vitvarové. Je opravdu hodně kočičí… 🙂 Zajímavé je, že tentokrát jsou všechny oceněné fotky černobílé. To je zvláštní…

Hodně barevná a taky kočičí je fotka v záhlaví článku, to je roztomilá fotka Jiřího Skovajsy, veselá, dobrou náladu navazující. Díky za ni! No a jako bonus a zvláštnost zařadím Mobilmánii od Jiřího Šáry. Já ji nepřijímal a nehodnotil, kdybych ji hodnotil, tak by určitě nespadla na 44. pořadí. Takže tady je teď na prémiové pozici, tedy jak jsem řekl, jako bonus.