Aktuality, Editujeme

ACDSee Pro verze 2020

Tak populární editační program a já jsem si ho takových let nevšímal – naposledy v prosinci 2014! ACDSee Pro je jiný program než běžný ACDSee, je to hodně vyspělý organizátor a editor, umí RAW (už dlouho) i vrstvy (už dlouho) a byl jsem zvědav, s čím novým přišel.

V podstatě s ničím, co by mě vyvedlo z klidu. Je hodně pomalý, to se týká ostatně i dnes tolik opěvovaného Luminaru, ona ta Aurora je taky pekelně podobná (je to jeho sestra), ale HDR člověk nedělá zas tam moc často, aspoň já ne. Nad ACDSee bych usnul vestoje. Proto klobouk dolů před naším Zonerem, třebaže bobtná a zesložiťuje se, hlavně ty dvě poslední verze, loňská podzimní a letošní jarní jsou pěkně svižné. On ten ACDSee stojí cca 1900 Kč, má i neoficiální českou lokalizaci a není na pronájem, ale dá se koupit jednou pro vždy. Až na to, že podpora trvá jen jeden rok.

Nicméně, abych na něj jen nežehral, připomenu to dobré, co v něm je – a na to jsme si vzpomněl, protože Zoner v jarní aktualizaci to má podobné. Je to barevný ekvalizér, zde je výchozí situace v režimu Develop (Vyvolat), tedy zde otevřete i RAW a pracujete s ním. Fotku pořídila Ljuba Krbová.


No a tady jsem najel do modré barvy kurzorem a tahem vzhůru jsem zvýšil sytost. Systém chytře bere v úvahu i příbuzné barvy. Červené peří zůstalo netknuté – to je kouzlo práce v HSL barevném prostoru.

Příbuzný ekvalizér je zaměřen na jasy, extra se dá ztmavovat a zesvětlovat – opět kurzorem anebo odhadem, taháme za táhla ve sloupečcích. Tady jsem plameňákům ztmavil peří. Je to moc pěkné, ale novinka to věru není, ekvalizéry má ASDSee Pro od začátku.

Co skutečně nového? Umí to rozpoznávání a identifikaci tváří, ale taky, světe zboř se, objevili Ameriku a zavedli klonovací razítko. Vylepšení je pochopitelně víc, například HDR, zarovnání obrázků ve vrstvách, prolnutí ostrosti, komunikace s Dropboxem a OneDrive. Jádro ovšem zůstává stejné, jiné ani být nemůže. Takže moje jediná vážná výtka je pomalost té věci a oproti Zoneru je tu jediná výhoda, totiž ta jednorázová platba.