Nezařazené

Nové číslo Digitálního fota

Je to jako s vařením – stačí zapomenout na jedinou nenápadnou přísadu, pokazit jediný postup nebo jídlo nesprávně naservírovat a je po zážitku. S fotografií to funguje velmi, velmi podobně.
Na následujících dvanácti stranách se s vámi podělím o tucet svých oblíbených receptů. Řídím se jimi pokaždé, když vyrazím se zrcadlovkou ven a chci se vrátit s tím nejlepším, co lze v dané lokalitě nebo při dané příležitosti ulovit.

Je to jako s vařením – stačí zapomenout na jedinou nenápadnou přísadu, pokazit jediný postup nebo jídlo nesprávně naservírovat a je po zážitku. S fotografií to funguje velmi, velmi podobně.
Na následujících dvanácti stranách se s vámi podělím o tucet svých oblíbených receptů. Řídím se jimi pokaždé, když vyrazím se zrcadlovkou ven a chci se vrátit s tím nejlepším, co lze v dané lokalitě nebo při dané příležitosti ulovit.
Kouzlo zmíněných receptů, rad a tipů spočívá mimo jiné v tom, že platí v podstatě pro libovolný typ fotoaparátu a přijdou vhod jak začátečníkům, tak i zkušeným tvůrcům. V některých případech se jedná o nastavení základních fotografických parametrů, třeba času nebo clony, aby nejlépe odpovídaly dané situaci. Jindy jde spíše o přístup k vybranému motivu nebo o kompozici.
Chtěl jsem, aby bylo jasné, že se jedná skutečně o praktické rady a nikoli o akademické poučky odtržené od reality. Proto jednotlivé kapitoly doprovázejí fotografie, které jsem pořídil během jediného dne přímo pro účely tohoto článku. Nehodlal jsem vybírat to nejlepší ze své třicetileté kariéry profesionálního fotografa a novináře, nechtěl jsem ani ilustrovat text atraktivními záběry z exotických lokalit. Prostě jsem se rozjel na pouť s cirkusem a nevadilo mi, že není zrovna hezké počasí. Následující rady fungují ve všech situacích.

Více se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Digitální foto.