Nezařazené

Editujeme fotky po dovolené 2

V první části jsem se pokusil vás přesvědčit, že je dobré mít archiv pod kontrolou a vysvětloval jsem princip, jak si strukturu archivu vytvořit. Teď si řekněme, jak na ty fotky z dovolené jít.

Vycházím z předpokladu, že je těch fotek hodně. Nemá smysl staromilsky lamentovat, že Hanzelka se Zikmundem pořídili v Gíze 12 záběrů (vyprávěl o tom ing. Zikmund v televizi). Dnes pořizujeme stovky fotek, je to dané technikou a jiné to už nebude.

V první části jsem se pokusil vás přesvědčit, že je dobré mít archiv pod kontrolou a vysvětloval jsem princip, jak si strukturu archivu vytvořit. Teď si řekněme, jak na ty fotky z dovolené jít.

Vycházím z předpokladu, že je těch fotek hodně. Nemá smysl staromilsky lamentovat, že Hanzelka se Zikmundem pořídili v Gíze 12 záběrů (vyprávěl o tom ing. Zikmund v televizi). Dnes pořizujeme stovky fotek, je to dané technikou a jiné to už nebude.

Pamatujte co pravil Zarathustra:
Nikdo na božím světě nebude ochoten shlédnout vašich pět tisíc fotek v Kréty a pokud ho k tomu donutíte, bude vás nenávidět.

Fotografickou žeň je třeba vytřídit. Z tisíců a stovek musí zbýt – maximálně! – desítky. Ani nespočtu, kolikrát jsem tu nabádal k mazání fotek. 99,9% jich je na odpis. Ale abych byl upřímný, taky mě bolí u srdce je mazat. Je ale jedna metoda, jak třídit a nemazat.

Označování fotek
Lépe vybavené fotoaparáty vám to umožní už při prohlížení na displeji. Zoner Photo Studio, které zde už dlouhá léta doporučuji, má systém známkování plus přidělování barev: od nuly do pěti plus deset odstínů, tedy žádný a devět barev včetně černé a bílé. To dává dohromady obrovské množství kombinací. Příjemné je, že ZPS respektuje i označení zaznamenané ve fotoaparátu – ono se zapisuje do Exif dat. Takže postup je takový, že při prohlížení ovšem nejlépe na displeji notebooku nebo stolního počítače, označujeme jednotlivé fotky. Když potom fotky třídíme, jdeme v roletovém menu Zoneru na Filtr. V kartě Filtr aktivujeme oddíl Poznámky a Hodnocení.


Vlevo vidíte Režim vyhledávání – nejlépe je zadat Rovno, ale lze i jinak.
Čistě teoreticky lze mít hodnocení 2+červená, 2+ zelená atd., nastavit si třeba padesát různých kritérií. Ale kdo by si to pamatoval a je to myslím zbytečné (jakkoli to opravdu záleží na osobních potřebách). Já si zavedl jednoduché tři známky.

Označení 1 – nejlepší fotky;
Označení 2 – čistě informativní fotky – jak vypadal hotel, kde jme bydleli, prostě fotky s čistě informativní hodnotou;
Označení 3 – výprava, tedy společníci na cestách, parta. To jsou fotky, které pak pošlu kamarádům.

Těch tříd může být mnoho, opravdu záleží na každém.

Když to mám roztříděno, založím si další složky, třeba: VYBER, INFO, KAMARADI. Je potom velice jednoduché překopírovat takto roztříděné fotky do těchto speciálních složek. Zoner má na to tradičně klávesovou zkratku Alt + C , pokud bychom chtěli přesunout, bylo by to Alt + M. To ale nedoporučuji, ono je lépe mít ten archiv v úplnosti.

Akce Kopírovat do vyžaduje zadání cílové složky. To je naprosto standardní postup, shodný s rutinou zavedenou operačním systémem.


Toto je první krok. Později, může to být i hodně později – a já se pro to přimlouval už posledně, protože s odstupem se díváme na ty fotky bez předpojatosti – přistoupíme k mazání. To co není dobré, nejlépe pak, co není označeno známkami, je dobře vymazat. Poradím dva triky, jak si to usnadnit:

Dobrá je ta fotka, na kterou si pamatuju; vím, že ji tam někde mám, držím si ji v duchu před očima. Obvykle to sedne, obvykle to tak je – je to ta pořádná fotka;

Z podobných fotek vyberu jednu. Tak třeba jsem v Kasuga Taicho fotil zametajícího mnicha. Zonek nabízí srovnání až čtyř fotek, zde na ukázce je srovnání tří. Můžeme si je všechny najednou zvětšit na 100 a více procent, když si nejsme jisti ostrostí. No a vidíme, jak to s tou fotkou je. Chtěl jsem vystihnout gesto s koštětem – jedničku dostala ta fotka uprostřed.


Shrnutí:
Je třeba třídit, uvážlivě zařazovat a posléze vyřazovat nepovedené a méně povedené fotky. Nechte tomu časový odstup, nespěchejte. Je to tak trochu řezání do vlastního masa. Chce to chladnou hlavu.