Aktuality, Fotografujeme

Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD  (doplněno)

Za 900 dolarů přijde na trh vysoce světelný širokoúhlý objektiv od Tamronu. Navazuje na Tamron 28-75/2.8 Di III RXD a oba jsou určeny pro E bajonet Sony, jak APS-C, tak i plnoformát. Plnoformát ovšem plně využije jeho vlastnosti. Doplněno 4.7.: výrobce oznámil, že nečekaně vysoké množství předběžných objednávek možná zkomplikuje dodávky a vyzývá zájemce k trpělivosti. Ken Rockwell na svém blogu ho už testoval a konstatuje jeho vynikající optické vlastnosti, nicméně jen průměrnou mechaniku. Že by to pomaleji ostřilo? Uvidíme.

Ke klasické výbavě patří 16-35/2.8, to je v podstatě norma. Tamron se přidržel menšího rozsahu a to je mi sympatické. Sedmnáctka na plnoformát, to je opravdu hodně široký úhel záběru, kdežto osmadvacítka je klasický reportážní formát. Novinka měří 90 mm a váží 420 g. Zoomování i ostření jsou vnitřní, zvláště do zoomování je vítané. Navíc je objektiv utěsněný proti prachu a vlhkosti. Závit pro filtr má průměr 67 mm, optická soustava má 13 členů, dva s nízkým rozptylem a jeden s extra nízkým rozptylem. Vnější čočky mají fluorinové vrstvy odolné proti mastnotě. Zkratka RXD označuje tichý krokový motor, objektiv je tedy vhodný i ke snímání videa.

Co se mi na něm líbí – po výčtu specifikací: za rozumné peníze vysoce světelný širokoúhlý objektiv. Na širokáčích obvykle nečarujeme s malou hloubkou ostrosti, ale při velkém přiblížení se může malá hloubka ostrosti k určitým efektům hodit. Bude stát 900 dolarů, to je o 20 dolarů víc než 28-75, ten u nás stojí 21 tisíc, dá se tedy čekat cena pod 25 tisíc Kč. Ta dvojka, 17-28 a 28-85 by leckomu mohla bohatě stačit. Budu zvědavý na kresbu, ovšem obecně vzato jsou prakticky všechny objektivy moderní konstrukce velmi kvalitní a bohatě naplňují to, čemu říkám fyziologický pocit ostrosti. Testy a MFT tabulky a podobné kejkle mohou ukázat nějaké chybky, ale pro praktické použití bývají pohodově v normě. Což čekám i u tohoto objektivu po zkušenostech s Tamrony.

Ještě dodám poznámku – jak už jsem předeslal, skutečný smysl má tento objektiv pro plnoformátové foťáky, tedy pro Sony Alpha 7. Pro APS-C (Alpha 6000 a násl.) je to už nic moc širokoúhlý objektiv, to pak je lepší jít do kratšího ohniska je pak lepší dejme tomu Tokina 11-16/2.8 (dělá se i pro Canony a Nikony APS-C / DX přístroje).