Nezařazené

Canon R krátce v ruce

Dva kohouti na smetišti DSLR zakokrhali takřka současně, nejdřív Nikon předvedl systém Z a ve středu 5. září to byl Canon se systémem R. Rivalové šli různými cestami a budoucnost ukáže, zda je jedna lepší a druhá horší a je dokonce možné, že jsou správné obě. Nikon se snažil, aby se systém Z co nejvíce přiblížil konceptu zrcadlovky, kdežto Canon se snaží, aby zrcadlovku nepřipomínalo prakticky nic. Je to prostě fotoaparát jiného typu. Jeho hlavní síla se teprve ukáže, až se při vývoji objektivů projeví výhody krátké sečné vzdálenosti 20 mm (vzdálenost bajonetu od roviny čipu). Zejména při konstrukci kratších ohnisek – a to se týká i základních objektivů 24-70 a 24-105 -není třeba krkolomně obcházet to, že ohnisko je kratší, než fyzická vzdálenost od roviny čipu. To jistě není ve prospěch kresby!



Velký je jako zrcadlovka, velmi mi připomíná Canona 6D Mk II, i tím velmi příjemným výklopným a přetáčecím dotykovým displejem. Mohutný grip kupodivu skrývá jen jeden slot na kartu (to bude keců!), ale velká pochvala: baterka je totožná se zrcadlovkami řady pět a šest. Tady máte srovnání erka s mou otlučenou pětkou Mk III.



Velká péče je věnována tomu, aby ovládání bylo jiné. Přibyl ovládací prvek, spíše známý z kompaktů, totiž volitelný prstenec na objektivu (na obrázku je to ten nejvzdálenější, u červeného proužku). Tam si lze volit kde co, já tam navolil korekci expozice.



Hlavní vypínač je řešen jako kolečko, myslím, že je to jeden z triků, který má odrazovat od přechodu ze zrcadlovky. Mně šlo na nervy, ale jistě si na to lze zvyknout a je to šikovné v tom, že se to téměř nedá náhodou zapnout.



Na pravé straně horní stěny najdeme tlačítko Mode a kolem něho zadní roller – takto se nastavuje režim, včetně uživatelských režimu a nově zavedeného Fv režimu, což je fakticky automatický režim s volitelnými prvky jež lze nastavovat. Tlačítkem Lock lze vše zaaretovat, abychom si to nerozhodili. Za spouští je přední roller a M-Fn tlačítko, to známe ze zrcadlovek, nastavují se jím režimy ostření (jede bod, zóny atd.).



Na zkoumaném exempláři jsem měl nasazený objektiv 24-105/4.0. To je pro běžnou praxi mimořádně vhodný rozsah, 24 mm je velmi širokoúhlé zobrazení, ale ještě moc nezkresluje a sto pětka je už na hranici teleobjektivu.

První dojmy
Hledáček je luxusní, čtyřmegový. Nastavil jsem si tam vodováhu, ta je hodně jemná a není snadné se dodychtit na zelené vyvážení, ale jde to. Neměl jsem příležitost ostřit rychlé děje, nicméně rychlost autofokusu mi připadala velmi dobrá. To vše samozřejmě budu zkoumat podrobně při recenzi. Pozoruhodná je pomalost sériového focení: to je jedna z inzerovaných předností bezzrcadlovky obecně, že se zbavila zdržujícího zrcátka a může sekat rychlé sekvence. Tohle je sice třicetimegový přístroj, tedy má hodně velké rozlišení, přičemž obrázek s mnoha detaily má typicky 10 MB objem dat. Nicméně sériové focení při sledování objektu, aby se belhalo 3 fps, to je celkem drsná věc. Jiná věc je, že pro běžné focení rychlé série nepotřebujeme a jeden slot na kartu stačí, ale o tom je tu řeč – toto je fotoaparát pro špičkové obrazové výsledky při běžném focení.

Co pokládám za skvělou věc – při vypnutém přístroji se při výměně objektivu čip zakryje lamelou závěrky. V Londýně na tiskovce, jak Michal Houdek sděloval, byly kolem toho řeči, nicméně rada je jednoduchá – nešťourejte do toho hřebíkem. Podstatné je, že zatažená závěrka zakryje čip před prachem.

Přístroj nemá joystick, má jako novinku volitelný touchpad vedle hledáčku. Má to několik funkcí, slouží to jako dvoutlačítko s volitelnou funkčností i jako touchpad pro ostření, je třeba to odladit a zvyknout si. Jako každá novinka disponuje Canon R jen malým počtem objektivů. Nicméně dodávaná redukce opravdu funguje, spolehlivě přenáší data z objektivů EF a lze je tedy bez problémů použít. Podstatné je, že Canon rozumně nasadil cenu, takže za cca dva tisíce koupíte redukci, která vám na novém systému zpřístupní jakýkoli EF objektiv. Dovedu si představit, že si někdo k tomuto tělu bude kupovat EF objektivy, třeba i z druhé ruky, a redukcí je povýší do říše R systému.

Shrnutí Zrodil se nový systém a jistě půjde v dohledné době bok po boku stávajícímu systému zrcadlovek. Zájemce má volbu, jeden systém nebo druhý. Tento první model R bez čísla jistě bude mít následovníky, bude nižší řada (výrobě musí být bezzrcadlovka méně náročná a tudíž se dá čekat i nižší cena) a vyšší řada s výkonnějším procesorem. Naprosto jsme neposuzoval videoschopnosti, jen z parametrů je zřejmé, že i tady je prostor k rozvoji. Co jsem si všiml po pěti minutách a co vykoumal Michal Houdek v průběhu předešlého dne, to si můžete poslechnout na videu.Mohly by vás zaujmout i ukázky:

1 2
3 4
5 6
7 8
9 10
11 12
13 14