Nezařazené

Nikon D5300

Vyzrálý model v dostupné cenové kategorii… Musel jsem se podivovat, co tenhle aparát umí a s jakou samozřejmostí zvládá funkce, které před pár lety byly výsadou profi třídy. V ppodstatě ho v té spotřební kategorii drží plastová schránka a menší odolnost vůči vnějším vblivům. Tak s ním nemlaťe o schody a kdyby hodně lilo, zabalte ho do igelitky… Nikon dnes nabízí třítisícovkovou řadu pro začátečníky, pětitisícovky jsou pro zkušené začátečníky a sedmitisícovky pro vyzrálé amatéry.

Vyzrálý model v dostupné cenové kategorii… Musel jsem se podivovat, co tenhle aparát umí a s jakou samozřejmostí zvládá funkce, které před pár lety byly výsadou profi třídy. V ppodstatě ho v té spotřební kategorii drží plastová schránka a menší odolnost vůči vnějším vblivům. Tak s ním nemlaťe o schody a kdyby hodně lilo, zabalte ho do igelitky… Nikon dnes nabízí třítisícovkovou řadu pro začátečníky, pětitisícovky jsou pro zkušené začátečníky a sedmitisícovky pro vyzrálé amatéry.

Jaký je a komu je určen
Přístroj se zrcadlovým hledáčkem (zvětšení 0,82x) je vybaven čtyřiadvacetimegovým čipem bez nízkofrekvenčního filtru. Procesor je Expeed 4. Citlivost v ISO má rozsah od 100 do 12800 v základním nastavení, v rozšířením módu 25600. Systém rozpoznání scény je vybaven RGB modulem s 2016 pixely, takže v automatickém režimu přístroj nastaví parametry odpovídající konkrétní situace. Přístroj nabízí osvědčený systém Active D-Lighting k vyrovnání extrémních světelných rozdílů. Lze pořizovat HDR snímky a kromě toho je zde 16 scénických režimů. Najdeme tu konečně i wifinu a GPS modul, to je v zrcadlovkách Nikon novum.


Ostřicí systém má 39 bodů a to umožňuje i sledování pohybujících se objektů a jejich udržení v rovině ostrosti. Křížových bodů je 9. Sériové focení dosahuje 5 oken / sec. Displej s jednomegovým rozlišením je 3,2 palcový, vyklápěcí a přetáčecí. Lze ho vyklopit i do extrémní polohy, takže lze pořizovat oblíbené fotky sama sebe „na dlouhou ruku“. Bohužel není dotykový, zde Nikon přece jen pokulhává za konkurencí. Přístroj nemá vnitřní motor autofokusu, takže je třeba používat objektivy s vnitřním AF motorem. Videosekvence lze pořizovat s rozlišením HD 1080/50/60. Přibližné rozměry 125 × 98 × 76 mm. Váha pouhých 480 g (bez baterie a paměťové karty) K dostání bude v barvě černé, šedé nebo červené, pokud bude v základním kitu, pak se stabilizovaným objektivem 18-55/3,5-5,6. V nabídkách jsou ovšem i jiné sestavy.

Komu je určen? Asi bych ho přirovnal k osvědčené D90, viděl jsem stovky skvělých fotek z tohoto fotoaparátu používaného zkušenými fotografy. Tento model je dnes ještě k sehnání ve výprodeji a přijde levněji než D5300, ovšem je to přece jenom už dědeček a zaslouží vitrínku.

Ovládání a menu
Přístroj má za sebou mnoho generací a je tedy doladěn k maximální ovladatelnosti. Zapíná se páčko u spouště. V blízkosti spouště najdeme spoušť videa, pěkně stranou, takže se neplete, dále je tam tlačítko pro korekci expozice – koriguje se rollerem, v této třídě zrcadlovek je jen jeden roller. V režimu M – manuální stanovení expozice roller ovládá v základním nastavení časy, po stisku tlačítka korekce expozice ovládá clonu, lze to v menu přehodit, taky lze přehodit, jestli roller přidává nebo ubírá v daném směru korekci expozice, v základním nastavení se směrem doleva ubírá expozice (obrázek tmavne). Třetí tlačítko u spouště je Info, jímž zapínáme stavový displej na velkém displeji na zadní stěně.


Horní stěně vévodí kruhový volič režimů. Nabízí režimy PSAM (programovaná automatika, priorita času / clony, manuál, dále je tu plný automat, vypnutí blesku – to je plný automat jako zelený foťáček, ale vždy bez blesku, pak tu je položka effects. Zde najdeme několik zábavných blbinek, jako je HDR s vysokým tonal mappingem nebo Noční vidění, které fotí fakt potmě. Nicméně low key a high key (tmavé fotky, světlé fotky) se mohou někdy hodit. Dále jsou sem vyvedené nejpoužívanější scénické režimy, portrét, krajina, sport, děti, makro. Scénické režimy pak v plném počtu najdeme pod položkou SCENE. Pod kruhovým voličem je páčka, jímž se zapíná live view, přímý náhled na displej.


Na zadní stěně pod horní hranou najdeme vlevo od hledáčku menu, vpravo je důležité tlačítko označené literou i. Jím přepneme stavový displej do aktivního stavu a můžeme nastavovat prakticky všechno co se na foťáku nastavit v běžném provozu dá. Vedle něho je blokování expozice, lze volit i jiné možnosti, jako třeba aktivaci autofokusu, tím ale vypneme aktivaci ostření spouští. Pak je dobré fotit s průběžným ostřením (kontinuální ostření) a kdo si na to zvykne mi potvrdí, že je to nejpraktičtější způsob práce s ostřením. Začátečníkovi doporučuji do toho nevrtat.

Vpravo od displeje je tlačítko pro přehrávání, pak je čtyřcestný roller. Zrcadlovky nemají přiřazené funkce. Nikony používají směr nahoru a dolů k volbě různých režimů přehrávání, výchozí nastavení je obrázek bez ničeho, v menu lze navolit histogram exif a další údaje. Pohybem do čtyř stran při vypnutém „i“ nastavujeme pozici ostřicího bodu, to je velmi důležitá funkce. Pod voličem je mazání a zvětšování obrázku a úplně dole nápověda, jakýsi „přítel na telefonu“. Pokud byste tu hledali „režim pohonu“, tedy přepínání singl / série / samospoušť, tlačítko je vpředu dole pod tlačítkem uvolňujícím bajonet objektivu.

Menu má šest oddílů, přehrávání, fotomenu, uživatelské funkce, nastavení čili setup, retušování a záznam posledních nastavení.
Ve fotomenu stojí za zmínku Vyvážení bílé barvy, zde je důležité PRE – to je manuální nastavení. Lze na to jít buď změřením – exponujeme na barevně neutrální předlohu a podle ní se nastaví bílá, anebo se použije už hotový snímek. Jedno i druhé vede k dobrým výsledkům. Ve fotomenu v druhé obrazovce najdeme HDR, exponuje sice jen dvakrát, ale je tu volba ze čtyř možností intenzity a výsledky jsou použitelné. Je to něco jiného než výše zmíněný HDR s extrémním mapováním tónů. Je dobré si projít uživatelská nastavení. Ve výchozím nastavení jsou postavena rozumně a kdo na nic nesáhne nic nezkazí a o nic nepřijde (kéž by tomu bylo u všech modelů všech výrobců, někdy je to až kupodivu, co se musí změnit, aby ten přístroj fungoval jak má). V oddílu „e“ přijdeme na blesk, zde je možnost volby mezi výchozím = automat anebo manuálním nastavením. Tady zjistíme, že nelze řídit externí blesk mimo tělo, to je trochu škoda, takto vybavený přístroj by si to zasloužil. Dobré je prozkoumat oddíl F, tady se dá navolit funkce tlačítka Fn, které najdeme na přední stěně pod tlačítkem blesku, vlevo od objektivu z pohledu fotografa. V nastavení lze změnit vzhled stavového displeje, hlavně se dá přepnout klasický a grafický vzhled, ten Tady se nastavují možnosti GPS, implicitně je vypnutá, šetří to baterku (ta je velmi výkonná, údaji 600 snímků na jedno nabití věřte). Tady se dá připojit ke smartfonu. Toto je jedno z grafických řešení stavového displeje:


No a konečně retuš, tam lze obrázky upravovat, upravované se uloží a původní zůstanou. Takže směle do experimentů!

Jak se s ním fotí
Přístroj bleskově startuje a naprosto použitelně rychle ostří i s vysloveně levným základním objektivem 18-55 VR. Skvěle padne do ruky, moc se mi líbí výstupek pod spouští, ten dolehne na prostředník a máte pak pocit spolehlivé opory. Pokud jd eo ovladatelnost, výhradu nemám absolutně žádnou. Vše je tam, kde bych to čekal a hledal, tlačítko „i“ je na dosah palce a spoušť videa šla hodně stranou. Škoda že není programovatelná. Nejsou tu dedikovaná tlačítka pro ISO a WB, ale přes „íčko“ se do aktivního stavového displeje dostaneme bleskurychle. Obrazová kvalita je skvělá – podotýkám – i při použití setového objektivu. všechny ukázky jsou focené do JPG a nejsou doostřované – a přesto je patrná kresba v duhovce oka, o řasách nemluvě – a to bývalo kritérium ostrosti fotky! Už model D5200 má 24 mega. Při stoprocentním zvětšení můžeme mít problémy s šumem:


Je však třeba mít na paměti, že je to doslova obrovské zvětšení a že při praktickém použití, tedy projekci na monitoru nebo tisku, je vše v úplně jiných dimenzích. S tou výhradou, že ve vysokých ISO, zde je to 5000, už začnou problémy s barvou. Shrnutí Nikon D5300 je výtečná zrcadlovka s perfektním obrazovým výstupem, lehká, malá a snadno ovladatelná. Za zmínku stojí i velká výdrž baterky. Zasloužila by si perfektní optiku, recenzovaný kus byl vybaven setovým objektivem – s ním vychází cena na cca 22 tisíc (prosinec 2013). Je to ovšem paradox – perfektní optika by pak cenově převýšila cenu za tělo (stojí cca 19 tisíc). Lituji jen absence dotykového displeje, to je snad jediná vážnější výhrada, pokud vezmu v úvahu cenu / výkon, kterou bych k tomuto přístroji měl.

Ukázky: 1 a 2 rozsah zoomu setového objektivu, 2 až 10 běžné světlo, 11 při 800 ISO, 12 při 1250 ISO, 14 s bleskem, 15 HDR. 16 nočka, 17 efekt „high key“ a 18 při 1600 ISO.

1 2
3 4
5 6
7 8
9 10
11 12
13 14
15 16
17 16


Zjistěte aktuální cenu, dostupnost a také podrobné parametry digitálního fotoaparátu Nikon 5300.