Nezařazené

Pracujeme se záplatou

Nové verze Photoshopu nabízejí funkci jakéhosi mizení nežádoucích prvků v obraze. Málokdy to uspokojivě funguje. Daleko lepší je ruční záplatování, které lze snadno provést v jakémkoli editoru pracujícím s vrstvami, tedy včetně Zoneru.

Nové verze Photoshopu nabízejí funkci jakéhosi mizení nežádoucích prvků v obraze. Málokdy to uspokojivě funguje. Daleko lepší je ruční záplatování, které lze snadno provést v jakémkoli editoru pracujícím s vrstvami, tedy včetně Zoneru.

Tuhle fotku jsem vyfotil v Deadvlei v Namibii, to je pozoruhodné místo v poušti červeného písku, kdy z křídově bílého podkladu trčí k nebi mrtvé stromy. Skvěle to tu vyfotil Ladislav Kamarád. Takže jedna z fotek, co jsem tu pořídil, je tahle. Měl jsem slunce v zádech a chtěl jsem, aby stín navazoval na kmen stromu a mířil vpravo nahoru. No jo, ale tím pádem se na fotce objevil i můj stín.

 


Počítal jsem s tím, že ho při zpracování odstraním. Prostě přes něj plácnu záplatu. Na to, abych získal materiál na záplatu, jsem si musel udělat prostor. To je metoda, která se mi už mockrát osvědčila. Už na místě samém, tedy na place, myslím na to, co s obrázkem udělám v editoru. Když je velký kontrast, myslím na HDR a na různé expozice. No a záplaty, to je taky zcela legitimní prostředek. Ta alternativní fotka vypadá takto:

 


Ona by mohla taky fungovat sama o sobě, jenž ejá si tvrdohlavě přál, aby mi stín nevyjížděl z formátu. Všimnete si, že prostor vpravo dole je právě to místo, na které vrhám na předchozím obrázku stín. Zde je bez stínu. Samozřejmě, je jinak perspektivně zkreslený, ale s tím si poradíme.
Otevřu obrázky v Photoshopu a v té pracovní fotce udělám lasem výběr. Nastavím tam prolnutí nula, abych neměl problémy v okrajích obrazu. Pro názornost jsem ukázal výběr v režimu „rychlé masky“, samozřejmě, že pro zkopírování je třeba být v klasickém výběru s „pochodujícími mravenci„.

 


Kombinací Ctrl+C zkopíruju obsah výběru, přejdu do obrázku se stínem a kombinací Ctrl+V obsah výběru vložím. Objeví se v nové vrstvě.

 


Záplata se teď musí jednak umístit na správné místo, jednak perspektivně upravit. To je takřka závěrečná operace. Obsah výběru v nové vrstvě zpracuji příkazem Transformace (Ctrl+T), pak kliknutím pravého tlačítka myši aktivuji možnosti transformace a volím Deformovat. Potahováním za uzlové body v rohu mohu libovolně měnit náklon a rozměry tak, aby obsah výběru navázal na podklad.

 


Už napoprvé to vypadá celkem uspokojivě, ale přece jen přidám masku a jemně prolnu opkraje výběru.

 


Pak je to hotové a máte stroj v Deadvlei s takovým stínem, jak má být. Přitom to není žádné usmolené patlání klonovacím razítkem, textura povrchu je neporušená.

 


Vyžaduje to ale – jak řečeno úvodem – určitou představivost, co s obrázkem budu dělat, až ho přinesu domů. Zde jsem ho fakticky fotil nadvakrát s tím, že jeden bude pracovní a jeho část doplní ten řádný obrázek určený k definitivní prezentaci. Fotku pak běžným způsobem barevně doladím a je to…

 


Fotky tu máte v plném rozlišení, abyste si postup mohli eventuálně samo vyzkoušet.


Cestu po Namibii organizačně zajistila pro Digineff agentura Stella Travel. Patnáct lidí, čtyři offroady, tři a půl tisíce kilometrů – a žádný kix, může být lepší doporučení?


Zaujal vás tento jednoduchý postup?
Otevřel jsem nový výukový systém. Mám v Dolních Břežanech ateliér a v něm je místo pro tři posluchače – na kurzech práce s PC. Kurz je rozdělen na šest dvouhodinových lekcí a ty jsou vždy v pondělí, buď od 15 do 17 a pak od 18 do 20 hodin. Posluchač si zakoupí za 6000 i s DPH voucher na 6 lekcí, které využije do tří měsíců. Sám si volí během těchto tří měsíců termíny jednotlivých lekcí.

Proč to tak je: za jednou, za dvakrát se nikdo nic nenaučí. Celodenní výuka editace nevede k dobrým výsledkům, protože hlava to nebere a nestačíte nové informace vstřebat. Tři měsíce a šest lekcí je tak akorát, abyste stačili vše vstřebat a zažít. Proč tři posluchači? Jeden je sám voják v poli a není to moc příjemné a víc než tři je moc – třem se mohu polně věnovat. Učím základy Photoshopu, eventuálně Elements, a Zoneru. Posluchač dostane přístup na webovou stránku, kde se registruje na jednotlivé lekce. Průběžné poradenství je samozřejmé. Momentálně máme plný stav, ale pokud byste měli zájem o podzimní běh, se lze přihlašovat ZDE v administraci Ateliéru fotografické praxe.