Nezařazené

Kurz první editační záchrany

Tohle není nic pro pokročilé, ale pro lidi co podnikají první pokusy v editaci fotografií mám několik rad, získaných zkušenostmi v kurzech.

Jak začít
Většina lidí si koupí knížku. Tady na Digineffu se zabývám především profesionálním editorem Photoshopem a domácím produktem Zoner PhotoStudio, určeným spíš pro domácí použití. Jako úvod do PS i „vyšší dívčí“ existuje záplava knih, Zoner vydává ke svému produktu sice jen jednu, zato velice inteligentní a srozumitelnou příručku.

 

Tohle není nic pro pokročilé, ale pro lidi co podnikají první pokusy v editaci fotografií mám několik rad, získaných zkušenostmi v kurzech.

Jak začít
Většina lidí si koupí knížku. Tady na Digineffu se zabývám především profesionálním editorem Photoshopem a domácím produktem Zoner PhotoStudio, určeným spíš pro domácí použití. Jako úvod do PS i „vyšší dívčí“ existuje záplava knih, Zoner vydává ke svému produktu sice jen jednu, zato velice inteligentní a srozumitelnou příručku.

 



Pojďte mu obarvit bandu na zeleno!

Potíž je v tom, že začátečník si knihu koupí, otevře, čte a má pocit, že je napsaná čínsky. Mám s tím bohaté zkušenosti. Taky jsem přečetl kde co. Do editace mě ale vždycky uvedli až kamarádi. Problém jsem vždy řešil s někým – ukaž mi, jak se to dělá. Takhle. Aha, už to chápu, tak nějak to probíhalo. Příručky jsou super, když už jste zorientovaní a chcete si něco ujasnit. Pokud jde o Photoshop, za nejlepší knihu pro začátečníka pokládám Photoshop pro každého od Simona Joinsona, vydalo nakladatelství Rebo. Jsou tam precizně popsané postupy a když si vezmete knihu k ruce a půjdete krok po kroku, jak to Joinson píše, musí se to povést. Napotřetí to budete dělat sami.

Nápověda
Jak PS tak i Zoner mají nápovědu. To je v podstatě ta nejlepší příručka. Moc se tam nenasmějete, nejsou tam žertíky v jakých si libuje Scott Kelby, ale je tam vše důkladně a precizně popsáno. Nepodceňujte nápovědu. Je to ta nejlepší příručka, nejlepší už proto, že ji nemusíte hledat.

Přesnost
Hlavní zdroj nesnází je v tom, že nedodržujeme přesný postup. Editujeme v počítači a jak známo, počítač je chytrý blbec, musí se mu přesně poručit, co má dělat, nedovede vytušit, co máme na mysli. Když chci přidat k výběru, musím zadat „přidat k výběru“ a jakmile je zadání „nový výběr“, dosavadní výběr zmizí a začátečník hořekuje, že „mu to zmizelo“. Z toho plyne první konkrétní rada:

Když se něco nedaří, nepropadejte panice a zkontrolujte všechna nastavení daného nástroje. Chyba nebývá v průměru nástroje (štětce, klonovací razítko, nástroj zeslabit nebo ztmavit atd.). Častý problém je v nastavení rozmazání okraje a v nastavení prolnutí.

Ono to prolnutí je parametr, který se trochu vymyká běžné zkušenosti a lidi mate. Pokud tedy jste ještě do tajů režimů nevnikli, pracujte ve výchozím nastavení Normální. Velké chyby jsou kolem výběrů. Vybíráme lasem, polygonovým lasem, magnetickým lasem, kouzelnou hůlkou, štětcem výběru, všelijak. Ale vždy mějme na paměti, že jsou tři základní druhy výběru: nový výběr, přidat k výběru ( + ) a ubrat od výběru ( – ). Velmi často se stává, že do sebe zapletete trasu lasa a všude pak pochodují mravenci a začíná šmodrch. Nemá cenu se pokoušet o rozmotání. Nejlépe je zrušit výběr (Photoshop Ctrl + D, Zoner klávesa Esc) a začít znovu.


Klasický šmodrch

A pozor: nikdy se nesnažte pidlat nějaké miniatury. I kdybyste chtěli dát do výběru včelí tykadlo, proč ne – ale zvětšete si obrázek tak, aby to, co chcete umístit do výběru, vykrylo větší část obrazovky. Žádné nimrání!


Bandaska do výběru: zvětšíme ji na celou obrazovku.
Když nám ujede ruka a nevybereme ji napoprvé celou,
dáme přidat k výběru a pokračujeme

Vrstvy a masky
Kdo se naučil celoplošnou editaci a vyzná se ve výběrech, přejde dříve či později do vrstev. V Zoneru se dá pracovat jen s jednou vrstvou a není to tedy typická práce s vrstvami. Tu najdeme v Photoshopu, Elements, v Gimpu, Paint Shop Pro a dalších vyspělých editorech. Alfa a omega práce s vrstvami je orientace ve vrstvách. Dá se pracovat je v aktivní vrstvě – ta je vyznačena na kartě vrstev modře.


Bandaska do výběru – a je z ní nová vrstva. Teď je aktivní i viditelná,
je tam očko a modré vyznačení.

Ale pozor, musí být viditelná – ikonka oka musí být aktivovaná, jakmile je tam prázdný čtvereček, vrstva není vidět. No a jakmile je nad aktivní viditelnou vrstvou jiná viditelná vrstva, avšak neaktivní, vidíme tu neaktivní a můžeme se lopotit do úmoru a výsledek práce nespatříme, leda když tu viditelnou neaktivní vypneme a spatříme tu paseku, kterou jsme napáchali. Zde je příklad:


Bandaska do výběru, chceme ji zabarvit zeleně. Dali jsme ji do zvláštní vrstvy (výběr, pak Ctrl+J), ale není aktivní. Procedura nahradit barvu proběhne v aktivní vrstvě, jenže změny neuvidíme, protože je zakryje horní neaktivní vrstva. Tohle si přečtěte tolikrát, dokud to nepochopíte, je to principiálně důležité.

 


Bandaska do výběru, malér pokračuje. Vrsta je už viditelná, ale není aktivní. Kativní je vrstva pod ní, ale ta nemá očíčko, není vidě+t. Pak Photoshop odmítne pracovat, volby zůstanou šedé, nefungují. Photoshop se „nerozbil“, to jenom se pokoušíme upravovat neaktivní vrstvu. Platí totéž co prve, toto bezpodmínečně musíte pochopit.

První záchrana Výběry všelijak zašmodrchané je třeba uzavřít dvouklikem a pak zrušit, jak řečeno, Cvtrl+D v PS anebo v Zoneru escapem. Velká zprasení lze vykonat klonovacím razítkem. Klonování dělejte v duplikované vrstvě v Photoshopu (abyste ji mohli hodit do koše, pokud se vám to nepovede) anebo v Zoneru v průběhu klonování nic neukládejte. Nezapomínejte že existuje zpětný chod, PS má panel Historie a v Zoneru dobře funguje zpětný chod – kombinace Ctrl+Z.

Hlavně ale neztrácejte hlavu. Editor není budík, nebývá „ňák rozbitej“. Chyba je vždy v nějakém nastavení anebo v nesprávných úkonech. Ze začátku postupujte podle kuchařky, tedy podle taháku, který si napíšete nebo opíšete z příručky nebo videotutoriálu.

Ovšem to hlavní – je praxe. Pokud se chcete naučit editovat, věnujte tomu čas a soustavnost. Co neděláte denně, nemůžete pořádně umět, to je zlaté pravidlo na konec.

Kam na kurz
Od května otevírám nový výukový systém. Mám v Dolních Břežanech ateliér a v něm je místo pro tři posluchače – na kurzech práce s PC. Kurz je rozdělen na šest dvouhodinových lekcí a ty jsou vždy v pondělí, buď od 15 do 17 a pak od 18 do 20 hodin. Posluchač si zakoupí za 6000 i s DPH voucher na 6 lekcí, které využije do tří měsíců. Sám si volí během těchto tří měsíců termíny jednotlivých lekcí.

Proč to tak je: za jednou, za dvakrát se nikdo nic nenaučí. Celodenní výuka editace nevede k dobrým výsledkům, protože hlava to nebere a nestačíte nové informace vstřebat. Tři měsíce a šest lekcí je tak akorát, abyste stačili vše vstřebat a zažít. Proč tři posluchači? Jeden je sám voják v poli a není to moc příjemné a víc než tři je moc – třem se mohu polně věnovat. Učím základy Photoshopu, eventuálně Elemenmts, a Zoneru. První termín je 21. května a pak se lze přihlašovat průběžně ZDE, v administraci Ateliéru fotografické praxe, Posluchač dostane přístup na webovou stránku, kde se registruje na jednotlivé lekce. Průběžné poradenství je samozřejmé.