Editujeme

Nové rozhraní Adobe Camera Raw

 

Minulý týden jsem si instaloval novou verzi Camera Raw a vida, má nové rozhraní. Nebudu řešit, jak moc se přiblížilo Lightroomu, nepoužívám Lr, neznám ho a nechci znát. Každopádně je ale jiné než Cr, jak jsem ho znal od PS6 (neplést s PS CC 6). Klasický Cr vypadá takto:


Má dva oddíly, základní je na svislé liště vpravo a tam najdeme nástroje a nad nimi na liště další volby. Ikonka „clona“ je ta základní nabídka, pak jdou křivky, doostření, barvy, atd., vždy jde o celoplošnou editaci. Nahoře, od lupy doprava, pak jsou nástroje pro lokální úpravy. Tak tomu bylo odjakživa, od té doby, kdy Mojžíš přinesl z vrcholu hory Sinaj deset přikázání Zákona.

Teď je to jinak. Opět, podívejte se na screenshot:

Adobe zrušil horní lištu a vše nasáčkoval do pravého sloupce. V podstatě to, co bylo dříve v záložkách nad nabídkou, je jako rozbalovací menu. Zase je tu Základní, Křivka, Detaily ( = doostření) atd. Přibyla tenká lištička vpravo a tam v podstatě najdeme to, co bývalo nahoře, ořez, štětec, přechoďák atd.

Řekli byste, že je to klasika v tom smyslu, že se výrobce zblázní a zpřehází všechno, na co jsme byli léta zvyklí. Tohle udělal Zoner před osmi lety, kdy verzí ZPS 15 zahájil soustavnou demolici rozhraní a já se od té doby držím verze 14, jelikož z mého pohledu a vzhledem k mým potřebám nepřibylo nic, co bych chtěl používat a naopak přibyla záplava nesmyslů a zbytečností. Když jsem tedy uviděl Cr v novém kabátě, zvolal jsem I ty, Brute? Dávám za příklad Adobe, že nemění uživatelské rozhraní, které je v lecčem nesmyslné (viz Obraz – přizpůsobení úrovně atd.), nicméně jsme na ně lety zvyklí a Adobe nás nechce namíchnout. Takže co, Adobe?

Vše odpuštěno, protože nový Cr je uspořádáním výrazně lepší. Podstata vylepšení tkví v tom, že lze volně přecházet od základních editačních funkcí k nástrojům lokální úpravy a zpět, zatímco dřív to šlo jen jednosměrně. To je ohromné zpříjemnění práce a za to jsem ochoten odpustit, že jsem musel příkazy typu Uložit jako honit po všech čertech. Ale jsou tam, najdete je a posléze si zvyknete.

Ostatně soudím, že trofejní Zoner Photo Studio 14 v kombinaci s poslední verzí Photoshopu a Camera Raw je ideální kombinace špičkového editačního nástroje a jednoduchého, avšak výkonného nástroje pro archivaci a základní rychlou a překvapivě efektivní editaci.

V záhlaví je nejstarší PS, já ho poznal až takového:


Kdo Photoshop poznal, nebude chtít jít jinam. Kdo se nechce uvázat na předplatné, tomu radím Photoshop Elements. Není to přeplácané a funguje to výborně.