Site icon Digineff

Video – Malujeme světlem ve vrstvě v Zoneru – do verze ZPS 15

Pozor: vše co je tu popsáno platí pro PhotoStudio nejvýše verze 15. Od verze ZPS 16 se to dělá jinak, popsáno je to zde.

Pozor: vše co je tu popsáno platí pro PhotoStudio nejvýše verze 15. Od verze ZPS 16 se to dělá jinak, popsáno je to zde.

Aktivace pracovní vrstvy v Zoneru, to je malé kouzlíčko, které nabízí veliké možnosti. Malování světlem je jednoduché a efektní a je to dobrý úvod pro práci se zonerovskými vrstvami. Jako ukázku jsem si zvolil fotku našeho živého plotu. Je nápadná svou nenápadností – prostě, je to strukturovaná plocha. Obrázek je v plné velikosti, stáhněte si ho a postup si na něm vyzkoušejte.


Ale už když jsem to fotil, věděl jsem, kam chci obrázek dotáhnut. Je to známý trik – to důležité a ústřední by mělo být světlé, kdežto to co je vedlejší je dobré ztmavit, světelně utlumit. No a ve vrstvách se to snadno udělá.


Zde máte celý postup krok za krokem – a opravdu celá operace trvá pět minut…


Vrstvy v Photoshopu samozřejmě nabízejí neskonale více možností. Pokud se o ně zajímáte a nevíte, jak na to, od 14. října otevírám cyklus 6 dvouhodinových lekcí základů Photoshopu – je zaměřen hlavně na vrstvy a masky. A hlavní důraz kladu na schopnost analyzovat obraz a pochopit, jakou úpravu potřebuje – kam ho chci dotáhnout. To je ještě obtížnější, než samotné technické znalosti. Proto je cyklus šestitýdenní; za odpoledne se Photoshop nikdo nenaučí, je třeba vše zažít, doma vyzkoušet a znovu pak pod vedením pokračovat. Kurz je vždy pro tři posluchače, abych se mohl každému plně věnovat. Objednat ho lze za cenu 6000 Kč přes Ateliér fotografické praxe AFOP zde.

 

Exit mobile version