Site icon Digineff

Nokia 9 PureView

K novinkám na Mobile World Congress v Barceloně patří i unikátní nová Nokia. Ta se chlubí dokonce pěti fotoaparáty s ohniskem ekv. 28mm, podepsanými Zeissem! Tak to tu ještě opravdu nebylo.



Na ukázce vidíme pět objektivů, světlý modul, to je samozřejmě LED flash a ten tmavý má za úkol zachytit další informace o hloubce scény. Není to le tak, že by každý z těch pěti fotoaparátů měl jiné ohnisko, všechny mají opravdu ekv. 28 při světelnosti F1.8. Obraz snímá všech pět modulů naráz a Snapdragon 485 zpracovává informaci simultánně. Dva moduly jsou barevné tři černobílé – kombinaci barevného a černobílého začal Huawei, posléze ten koncept opustil a teď se objevuje znovu v této neobyčejné Nokii.
Výrobce slibuje doposud nevídanou kresbu a hlavně dynamický rozsah, který by měl dosáhnout 12,4 EV. To je hodnota dosahovaná u zrcadlovek. Lze odhadovat, že tu půjde o automatické HDR, přičemž první informace se zmiňují i o focus stacking, tedy o skládání obrazů zaostřených na různou rovinu ostrosti. Informace o prostoru je uložena uvnitř obrazu jako samostatný datový blok. To umožňuje pozdější editaci v softwaru Google Photos, kdy půjde měnit bokeh na už pořízeném obrázku.
Zajímavostí je i detekce stativu – když senzor zjistí stabilní pozici, dokáže prodloužit dobu osvitu i na deset vteřin. Nokia při vývoji systému spolupracovala s Adobe , tudíž podpora bude zahrnuta i do mobilní verzi Lightroomu. Přístroj má 6GB RAM a 128 GB prostoru pro data. Poslední zajímavost – přístroj bude stát 700 dolarů a bude mít omezený počet kusů. Jakmile se vyprodá, už bude nedostupný. Co k tomu dodat? Jestli je to obchodní trik, tak ho půjde použít jenom jedou… Koncept je to zajímavý, jde se zřejmě cestou Matky přírody, která vymyslela složené hmyzí oko.

Exit mobile version